top of page
  • Anna Lian

Undring og mimring i Dalen aktivitetspark

Gjesteskribent Mihriban Mazlum skriver om viktigheten av gode rom for å være sammen, undre seg og skape felles fortellinger.

Av: Mihriban Mazlum.


I september var det åpning av Dalen aktivitetspark på Saupstad, som jeg dessverre ikke fikk muligheten til å delta på. Det syntes jeg var ganske trist, for det var der jeg oppholdte meg mest, da jeg var liten.


Jeg har likevel tatt meg flere korte turer i ettertid. Men det var ikke før en lørdag kveld i oktober at minnene kom tilbake i lyset igjen. Jeg satte meg ned på en av benkene i parken, og begynte å tenke tilbake i tid.

Mihriban Mazlum er masterstudent i barnekultur og kunstpedagogikk.

En ting jeg tenkte på den lørdagskvelden, var nettopp at jeg faktisk sitter på en av flere benker i parken. Da vi var små var det ikke så mange sitteplasser. Om jeg husker rett, var det nesten ingen. Vi måtte enten benytte oss av de få mulighetene vi hadde, eventuelt ta med oss pledd og klapp-stol, om vi skulle grille eller ha piknik. Men der jeg satt denne lørdagskvelden, var ment som et møteplass, med fin mulighet for å for eksempel grille. Jeg kommer sikkert til å benytte meg av akkurat den delen, ha ha!


Jeg er veldig glad i å sitte ute og nyte naturen og se hva den har å by på. Derfor setter jeg utrolig pris på at det finnes flere benker som gir oss muligheten til å ta oss pause ved behov, eller bare det å få muligheten til å trekke inn frisk luft, samle tankene og friske opp minnene. Dette er så viktig, og et grunnleggende behov hvert menneske har, ikke minst for å ta vare på psyken. Spesielt i disse Korona-tider, hvor vi må tilpasse oss nye normer og regler som innebærer at vi blant annet må begrense besøk og den friheten vi har til å handle slik som vi vil. Derfor er det spesielt viktig at vi har et fysisk sted, hvor vi kan besøke og treffe andre, samtidig som vi faktisk holder oss innenfor reglene. Da får vi både muligheten til å passe på hverandre psykisk, samtidig som vi har muligheten til å være fysisk aktive sammen også. Jeg er så glad for at Dalen Aktivitetspark dekker akkurat det behovet for folk i Saupstad-Kolstad-området. Og jeg håper at vi her i området benytter oss av den muligheten vi har og faktisk tar i bruk parken.


Til tross for at det ikke var så store aktivitetsmuligheter da jeg var mindre, var det likevel gode minner jeg hadde klart å samle. Alle de gangene vi samlet «gjengen», for eksempel for å holde på med flere typer ballspill. I og med at vi ikke hadde en egen bane, så brukte vi grusen som «en bane». Vi klaget ikke, og tenkte aldri over at vi ikke hadde en heller. For det viktigste for oss da, var at vi faktisk var sammen og koste oss. Hvor heldig er ikke de som skal benytte seg av den nye parken? Den har en egen volleyballbane og ball-binge. Det er så mange fine muligheter til flere typer aktiviteter, så lenge vi vil og faktisk gidder å benytte oss av den nye parken og muligheten den byr på.


I parken finnes det også lekeplasser, bordtennisbord, skate-område og et sceneområde. «Et sceneområde?», tenkte jeg, dette var faktisk ganske nytt for meg. Som student innen barnekultur og kunstpedagogikk synes jeg dette er så fascinerende. At det faktisk finnes en scene ute i en park på Saupstad-Kolstad, der jeg for eksempel kan ta i bruk min kunstfaglige bakgrunn. Lage et teaterstykke og bare samle inn noen få publikum, og framføre dette. Om jeg faktisk kommer til å gjøre dette, er jeg usikker på. Men bare det å vite at vi faktisk har muligheten til å gjøre noe slikt, er så spesielt. Uten å måtte tenke noe ekstra på det, så har vi en scene like nærheten av der vi bor, som vi når som helst kan benytte. Hvor fantastisk er ikke dette?


Vi har mulighet til å bruke kroppen akkurat slik som vi vil. Vi kan skape fortellinger sammen, med både små og store, hvor vi sammen kan fantasere, undre og skape spenning. Alle har kanskje hvert sitt syn på ting og sin egen virkelighet, men på en scene så er vi sammen om det. Vi er der av samme grunn, det å skape noe fysisk og kanskje få muligheten til å få fram et budskap. Hva enn budskapet skulle være, så får vi muligheten til å vise det på en scene, uten å måtte røpe hvem dette handler om, og/eller hvilken tid det foregår. Vi kan vinkle historien akkurat slik som vi vil og skape noe fysisk. Kanskje klarer vi også å se vår virkelighet, i vår egen virkelighet? Hvem vet?


For alle opplever og oppfatter ting ut i fra sine egne tanker, følelser, opplevelser og erfaringer. Alle har sin egen virkelighet, og ser ting i fra sitt eget perspektiv. Det fører til at vi enkelte ganger ikke klarer å legge merke til det i hverdagen, nettopp på grunn av at vi selv er i selve «situasjonen». Jeg føler derfor at Dalen Aktivitetspark er en fin mulighet til å se sin virkelighet i sin egen virkelighet. Samtidig som Dalen Aktivitetspark er en kjempefin mulighet for flere som meg, som er glad i musikk, drama, kunst og håndverk. Det at det finnes flere kunstinstallasjoner, hvor Erik Pirolt har to kunstverk i parken, gjør det hele mer spennende og undringsfullt. Han har Apekatt-astronauten, som ønsker besøkende velkommen til parken. Lenger inn i parken finner du «Humans», som er to steinaldermennesker. De er plassert ved bålplassen, hvor små og store, kan sette seg ned og undre. Mystisk nok har han også kalt prosjektet i parken for GNIRDNU, som betyr «undring» baklengs. Dette passer jo perfekt og forklarer hva kunstverkene og selveste parken, har av mulighet å by.

Jeg opplever fordommer mot folk og kulturer vi møter på Saupstad/Kolstad området. Fordommer og forutinntatthet begrunnes ofte med enkelthendelser, og ting vi hører av andre. Hvor sant det er og hvor realistisk det er, kan diskuteres. Men jeg synes hvert fall at det er veldig trist og en «skam», hvis vi skal la for eksempel en negativ avisoverskrift fordømme en hel kultur eller en hel bydel. Derfor anbefaler jeg alle: Gi deg selv og andre, muligheten til å bli kjent med menneskene rundt dere, og de på Saupstad/Kolstad-området, og møt dem på Dalen aktivitetspark. For denne aktivitetsparken er en fin mulighet for alle, små og store, til å se og bli kjent med hverandre, omgivelsene og denne bydelen, og oppdage at disse fordommene er ubegrunnede. Jeg må bare innrømme at jeg ikke helt skjønner hvorfor folk skal bære på disse fordommene. For jeg som er født og oppvokst i området kan med hånda på hjertet si at Saupstad/Kolstad er en av de fineste og mest jordnære plassene å bo på. Som jeg opplever selv, ser og hører fra andre, virker det som de fleste trives i området. Ja, det finnes alltid unntak! Men i utgangspunktet er det ikke noe å bekymre seg for, og jeg håper alle benytter muligheten til å bli kjent med mangfoldet i området, samt at dere klarer å se bak antagelsene, og gir hverandre muligheten til å skape bedre samhold og bedre miljø. Ikke nøl med å ta dere turen innom Dalen aktivitetspark!

Mihriban Mazlum. November 2020.Comentários


bottom of page